BMI-grafiek Voor Mannen: Is BMI Misleidend?

“BMI” wordt besproken in veel gezondheids- en fitnessartikelen en als een belangrijke indicator van gezondheid. Maar weet u wat het betekent en hoe u het kunt berekenen?

De BMI, of Body Mass Index, wordt berekend door uw gewicht in kilogrammen te nemen en dit te delen door de lengte in vierkante meters. De Centers for Disease Control stelt dat BMI “voor de meeste mensen een betrouwbare indicator van lichaamsvet geeft en wordt gebruikt om te screenen op gewichtscategorieën die tot gezondheidsproblemen kunnen leiden”.

Een BMI van minder dan 18,5 classificeert een persoon als ondergewicht; tussen 18,5 en 24,9 zoals gewoonlijk; tussen 25 en 29,9 als overgewicht; 30 en 39,9 als zwaarlijvig en boven de 40 als morbide zwaarlijvig, zoals weergegeven in de onderstaande tabel:

Ter referentie: volgens BMI zou de man die ongeveer 5’8 “is, tussen de 130 en 165 pond moeten wegen.U kunt de onderstaande calculator gebruiken om uw BMI te bepalen:

Hoewel de BMI-berekening al bestaat sinds de jaren 1800, won deze aan populariteit nadat een studie gepubliceerd in het juli 1972 nummer van de Journal of Chronic Diseases concludeerde dat BMI de beste maatstaf was voor lichaamsvetpercentage tussen gewichts- en lengteverhoudingen.2 Epidemiologische studies ( studies van grote populaties) gebruiken vaak de BMI om de waarschijnlijkheid van verschillende ziekten te voorspellen. En hoewel BMI aanvaardbaar kan zijn voor het bestuderen van groepen mensen, is de toepassing ervan op individuen beperkt. Er zijn tal van belangrijke tekortkomingen bij het gebruik van dit nummer en er zijn andere, veel betere opties.

Hoe de BMI-grafiek te lezen

De BMI-grafiek, de weergegeven afbeelding in dit artikel, toont een reeks BMI-waarden voor verschillende hoogtes en gewichten.

Om uw BMI te vinden, identificeert u uw lengte in de linkerkolom, gebruikt u de bovenste rij om uw gewicht te zien en meet u vervolgens de twee punten van de grafiek.

Wat zegt onderzoek over de BMI-grafiek?

Een groot aantal onderzoeken ondersteunt het idee dat mensen met een hogere BMI meer vatbaar zijn voor verschillende gezondheidsgerelateerde complicaties.

  1. Een overzichtsartikel gepubliceerd in The Lancet (een zeer gerespecteerd medisch tijdschrift) toonde een significante toename van kanker met een 5 kg / m2 stijging van de BMI.
  2. Overgewicht of obesitas hebben op de leeftijd van 40 wordt geassocieerd met een significant verhoogd risico op vroegtijdig overlijden.
  3. BMI voorspelt diabetes en een gespecialiseerde bloedsuikertest volgens een ander onderzoeksartikel.
  4. BMI’s ouder dan 25 zijn gekoppeld aan hart ziekte en hoge bloeddruk.

Problemen met de BMI-grafiek

Alle hierboven genoemde BMI-onderzoeken zijn uitgevoerd bij grote populaties. Het is een slecht idee om die gegevens te gebruiken en op een persoon toe te passen zonder naar zijn algehele gezondheid te kijken. BMI-berekeningen houden geen rekening met leeftijd, geslacht, framegrootte, spiermassa of vetverdeling. Onderhuids vet (onderhuids) lijkt niet sterk vatbaar voor ziekten, terwijl visceraal vet (in en tussen de organen) dat wel doet. Daarom kan iemand een normale BMI hebben, maar een hoog percentage visceraal vet en een verhoogd risico lopen op diabetes en hartaandoeningen. Toch zal een sumoworstelaar, met een hoge BMI maar weinig visceraal vet, metabolisch gezond zijn.9 Bovendien weten de meeste mensen dat bijna alle NFL-running backs, van wie de meesten 6-packs sporten en minder dan 10% lichaamsvet, zouden zijn geclassificeerd als zwaarlijvig onder dit systeem. Zelfs een recreatieve sporter met een iets bovengemiddelde spiermassa kan als overgewicht worden beschouwd.

Veel artsen berekenen de BMI van patiënten en doen een aanbeveling op basis van dat aantal, wat om de hierboven vermelde redenen een gebrekkige benadering is. Ik zag zojuist een patiënt voor lichaamscoaching die 5’9 “was en 185 pond woog. Ondanks zijn taille van 33 inch, 11% lichaamsvet en perfecte cholesterol en bloedsuikerspiegel, zei zijn huisarts dat hij 25 pond moest verliezen als hij hij wilde geen diabetes en hartaandoeningen krijgen!

Betere alternatieven voor de BMI-grafiek

1) Lichaamsvetmeting: hoewel BMI wordt gebruikt als een maatstaf voor lichaamsvet, is het een veel beter idee om lichaamsvet te meten. De gezondheid is over het algemeen beter met lagere lichaamsvetpercentages, ongeacht de BMI, waaronder populaties met gedocumenteerde ziekten zoals diabetes.10 Ik raad aan om te streven naar maximale spiermassa en lichaamsvet van minder dan 15% voor mannen en 23% voor vrouwen. Volgens de American Council on Exercise vallen deze cijfers binnen het “fitnessbereik” van aanbevolen lichaamsvet.

2) Taille tot heupomtrek: aangezien het duidelijk is dat de verdeling van lichaamsvet een essentiële indicator is voor het ziekterisico, is het zinvol om dit te onderzoeken.11 Mensen met vet verspreid over de buik lopen een groter risico op hartaandoeningen en diabetes12 13, dus streven naar een verlaging van de ratio is een beter idee dan het verlagen van de BMI. Met andere woorden, als u zich concentreert op “afvallen”, kunt u uiteindelijk ook spiermassa verliezen en eruit zien als een verkleinde versie van uw vroegere zelf, met hetzelfde risico op ernstige ziekte als voorheen.

Het is altijd essentieel om naar het “grote plaatje” te kijken in plaats van je te concentreren op een bepaalde berekening om je kansen op het ontwikkelen van een aan obesitas gerelateerde ziekte te evalueren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *