Normale Gewichtsbereiken: Body Mass Index (BMI)

Body mass index, of BMI, is een manier om u te helpen erachter te komen of u een gezond gewicht heeft voor uw lengte. Over het algemeen geldt: hoe hoger het getal, hoe meer lichaamsvet iemand heeft. BMI wordt vaak gebruikt als screeningtool om te beslissen of uw gewicht een risico vormt voor gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, diabetes en kanker.

BMI wordt gebruikt om in grote lijnen verschillende gewichtsgroepen te definiëren bij volwassenen van 20 jaar of ouder. Dezelfde groepen gelden voor zowel mannen als vrouwen.

 1. Ondergewicht: BMI is minder dan 18,5
 2. Normaal gewicht: BMI is 18,5 tot 24,9
 3. Overgewicht: BMI is 25 tot 29,9
 4. Zwaarlijvig: BMI is 30 of meer

Wat Is Mijn BMI?

Er zijn verschillende manieren om uw BMI te bepalen.

Grafieken En Online Rekenmachines

Grafieken en tabellen, zoals hieronder, zijn een gemakkelijke manier om uw BMI te bepalen. Er zijn ook verschillende online BMI-rekenmachines, zoals deze op onze website.

Om de onderstaande tabel te gebruiken, zoekt u uw lengte aan de linkerkant van de tabel en gaat u naar het gewicht dat het dichtst bij de uwe ligt. Bovenaan de grafiek ziet u uw BMI en onder aan de grafiek ziet u in welke categorie u past – gezond gewicht, overgewicht of obesitas:

Een Paar Voorbeelden

Deze tabel laat ons zien dat een vrouw die 5 ft. 4 inch lang is, als overgewicht wordt beschouwd (BMI is 25 tot 29) als ze tussen ongeveer 145 en 169 pond weegt. Ze wordt als zwaarlijvig beschouwd (BMI is 30 of meer) als ze dichter bij 174 pond of meer is.

Een man die 5 ft. 10 inch lang is, wordt als overgewicht beschouwd (BMI is 25 tot 29) als hij tussen ongeveer 174 en 202 pond weegt, en zwaarlijvig is (BMI is 30 of meer) als hij dichter bij 209 pond of meer is .

Mijn BMI Berekenen

U kunt ook uw eigen BMI berekenen. De eigenlijke formule om de BMI te bepalen, maakt gebruik van metrische systeemmetingen: gewicht in kilogram (kg) gedeeld door hoogte in meters, in het kwadraat (m2).

Als u kilo’s en inches gebruikt, moet de formule enigszins worden aangepast. Vermenigvuldig uw gewicht in pond met 703. Verdeel dat door uw lengte in inches, in het kwadraat:

 1. BMI = (uw gewicht in ponden x 703) ÷ (uw lengte in inches x uw lengte in inches)
 2. Als u bijvoorbeeld 120 pond weegt en 5 ft. 3 in. (63 in.) Lang bent:
 3. BMI = (120 x 703) ÷ (63 x 63) of 84.360 ÷ 3969 = 21,3
 4. Dit valt ruim binnen het bereik van gezond gewicht.

Zijn Er Problemen Met Het Gebruik Van BMI?

Artsen en verpleegkundigen gebruiken BMI vaak om erachter te komen of iemand mogelijk een gewichtsprobleem heeft. BMI geeft voor de meeste mensen een goede schatting van het totale lichaamsvet, maar het werkt niet voor iedereen goed. Bodybuilders of andere zeer gespierde mensen kunnen bijvoorbeeld een hoge BMI hebben vanwege hun spiermassa, ook al hebben ze niet per se overgewicht. De BMI kan ook lichaamsvet onderschatten bij mensen die spiermassa hebben verloren, zoals sommige ouderen.

Voor de meeste volwassenen is de BMI een goede manier om een ​​idee te krijgen van gezonde gewichtsklassen. Maar het is niet altijd het laatste woord om te beslissen of iemand te zwaar of zwaarlijvig is. Er zijn nog andere dingen waar u aan moet denken bij het beoordelen van hoeveel iemand moet wegen. Een persoon met een hoge BMI moet worden beoordeeld door een zorgverlener, die andere factoren kan gebruiken, zoals de dikte van de huidplooi (een maat voor lichaamsvet), tailleomvang, evaluaties van voeding en gezondheidsproblemen in het gezin, en andere factoren om erachter te komen of het gewicht van een persoon kan een gezondheidsrisico vormen.

BMI Bij Kinderen En Tieners

De BMI kan voor kinderen en tieners op dezelfde manier worden berekend als voor volwassenen, maar de cijfers hebben niet dezelfde betekenis. Dit komt doordat de normale hoeveelheid lichaamsvet verandert met de leeftijd bij kinderen en tieners, en verschilt tussen jongens en meisjes. Dus voor kinderen zijn de BMI-waarden die een normaal gewicht of overgewicht bepalen, gebaseerd op de leeftijd en het geslacht van het kind.

Om hier rekening mee te houden, hebben de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) leeftijds- en genderspecifieke groeigrafieken ontwikkeld. Deze grafieken worden gebruikt om een ​​BMI-getal te vertalen naar een percentiel op basis van het geslacht en de leeftijd van een kind. De percentielen worden vervolgens gebruikt om de verschillende gewichtsgroepen te bepalen:

 • Ondergewicht: minder dan het 5e percentiel
 • Normaal gewicht: 5e percentiel tot minder dan 85e percentiel
 • Zwaarlijvig: 95e percentiel of hoger

Zelfs bij een jongere kan overgewicht of obesitas gezondheidsproblemen veroorzaken. En het kan het risico op bepaalde gezondheidsproblemen later in het leven direct verhogen, waaronder sommige soorten kanker. Het verhoogt ook de kans op overgewicht of obesitas als volwassene, evenals het risico op gezondheidsproblemen die hiermee gepaard kunnen gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *