Nooit Geweten Over Breuken Vermenigvuldiging Rekenmachine

De rekenmachine voor het vermenigvuldigen van breuken gebruikt twee juiste of onjuiste breuken, abab en cdcd zodat b, c, d ≠ 0b, c, d ≠ 0, en berekent het quotiënt voor abab gedeeld door cdcd. Het is een online tool om het quotiënt te vinden in de eenvoudigste vorm van twee juiste of onjuiste breuken.

  1. Typ twee breuken, abab en cdcd in het vak. De getallen a, b, ca, b, c en dd moeten gehele getallen zijn, zodat b, cb, c en dd niet nul mogen zijn.
  2. Rekenmachine voor vermenigvuldiging met breuken geeft het product van twee getallen die worden weergegeven als breuken.
  • Invoer: twee breuken
  • Output: een fractie in de eenvoudigste vorm

Breuken Vermenigvuldigingsregel: Het product van twee breuken abab en cdcd wordt bepaald door de volgende formule

ab × cd = a × cb × d, forb, d ≠ 0ab × cd = a × cb × d, forb, d ≠ 0

Hoe Breuken Te Vermenigvuldigen?

Vermenigvuldiging van breuken (of andere getallen of variabelen) kan worden aangegeven door een vermenigvuldigingsteken × tussen twee breuken, een punt tussen twee breuken of haakjes rond een of beide breuken. Bijvoorbeeld,

83 × 72,83⋅72, (83) 72,83 (72), (83) (72) 83 × 72,83⋅72, (83) 72,83 (72), (83) (72)

Het resultaat in een vermenigvuldiging is een product. Als we te maken hebben met vermenigvuldiging van breuken, zijn er drie soorten vermenigvuldigingen

Vermenigvuldig breuk met breuk
Om twee of meer breuken te vermenigvuldigen, vermenigvuldigt u hun tellers en vermenigvuldigt u hun noemers. Als de breuken gemeenschappelijke factoren hebben in de tellers en noemers, vereenvoudigt u ze voordat u ze vermenigvuldigt. Het product van twee breuken abab en cdcd voor b, d ≠ 0b, d ≠ 0 is bijvoorbeeld

ab × cd = a × cb × d, b, d ≠ 0 ab × cd = a × cb × d, b, d ≠ 0

Om twee of meer breuken te vermenigvuldigen, is het daarom noodzakelijk om drie stappen te volgen:

  1. Vermenigvuldig de tellers;
  2. Vermenigvuldig de noemers;
  3. Vereenvoudig het product indien nodig.

Laten we bijvoorbeeld de breuken 8383 en 7272 vermenigvuldigen. Door de formule voor vermenigvuldiging te gebruiken, verkrijgen we
83 × 72 = 8 × 73 × 2 = 56683 × 72 = 8 × 73 × 2 = 566
Om het product in de eenvoudigste vorm te schrijven, zoekt u de GCF van de teller en de noemer van het product. De GCF van 56 en 6 is 2. Na het delen van de teller en de noemer door GCF, krijgen we
566 = 56: 26: 2 = 273566 = 56: 26: 2 = 273

Vermenigvuldig Breuk Met Geheel Getal

Omdat een geheel getal kan worden herschreven als zichzelf gedeeld door 1, kunnen we de vorige regel van vermenigvuldiging van een breuk met een andere breuk toepassen. Daarom kan het product van de breuk abab, b ≠ 0b ≠ 0 en het gehele getal c op de volgende manier worden geschreven
ab × c = ab × c1ab × c = ab × c1

Vermenigvuldig Gemengde Getallen

Om gemengde getallen te vermenigvuldigen, converteert u ze naar onechte breuken en vermenigvuldigt u de breuken. Laten we bijvoorbeeld de breuken 223223 en 7272 vermenigvuldigen. Aangezien 223223 gelijk is aan 8383, gaan we verder met vermenigvuldigingsstappen met breuken 8383 en 7272 volgend op het eerste geval.
Dezelfde overweging kan worden toegepast bij vermenigvuldiging van algebraïsche breuken.

Het breukenvermenigvuldigingswerk met stappen toont de volledige stapsgewijze berekening voor het vinden van het product van twee breuken 8383 en 7272 met behulp van de vermenigvuldigingsregel. Geef voor alle andere breuken gewoon twee juiste of onjuiste breuken op en klik op de knop Werk genereren. De leerlingen van de basisschool kunnen deze rekenmachine voor het vermenigvuldigen van breuken gebruiken om het werk te genereren, de resultaten van het handmatig vermenigvuldigen van getallen te verifiëren of hun huiswerkproblemen efficiënt te doen.

Echte Problemen Met Het Gebruik Van Vermenigvuldiging Van Breuken

Breuken vermenigvuldigen is handig bij dimensionale analyse. Dimensionale analyse is het proces waarbij meeteenheden worden opgenomen in vermenigvuldiging. Eenheidslabels worden beschouwd als gemeenschappelijke factoren bij het vermenigvuldigen van breuken. Omdat afstand bijvoorbeeld gelijk is aan de snelheid vermenigvuldigd met de tijd, krijgen we

d = mijl per uur × uur = mijl uur × uur1 = mijl d = mijl per uur × uur = mijl uur × uur1 = mijl

Bij het vinden van een oppervlakte kijken we meestal naar de vermenigvuldiging van breuken. De lengte en breedte van een rechthoek vertegenwoordigen factoren en het gebied van de rechthoek vertegenwoordigt hun product. Laten we bijvoorbeeld het product van 1313 en 1212 zoeken.

Verdeel de rechthoek verticaal in tweeën en schaduw de linker 1212 van de binnenkant van de rechthoek. Verdeel de rechthoek horizontaal in drieën en gebruik een andere kleur om de onderkant 1313 van het interieur te verduisteren. De delen die twee keer gearceerd zijn, zijn het product van deze breuken, dat wil zeggen 12 × 13 = 1612 × 13 = 16. Dit wordt geïllustreerd door de volgende afbeelding:

Oefenproblemen met breuken vermenigvuldigen

Oefenopgaven 1:
Zoek het product van 3x3x en x29x29 en schrijf het resultaat in de eenvoudigste vorm.

Oefenopgaven 2:
Ann kocht 99 snoepjes en at er 2323 van. Hoeveel snoepjes heeft ze gegeten?

De rekenmachine voor het vermenigvuldigen van breuken, formule, stapsgewijze berekening, problemen uit de echte wereld en oefenproblemen zouden erg handig zijn voor basisschoolleerlingen (K-12 onderwijs) om de vermenigvuldiging van twee of meer getallen weergegeven als breuken te begrijpen. Met behulp van dit concept kunnen ze complexe algebraïsche problemen en vergelijkingen in de echte wereld oplossen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *