Hoeveel Weet U Over De LCD-minst Gemene Rekenmachine?

LCD-rekenmachine gebruikt twee of meer breuken, gehele getallen of gemengde getallen en berekent de kleinste gemene deler, d.w.z. het kleinste positieve gehele getal dat deelbaar is door elke noemer van deze getallen. Het is een online wiskundig hulpmiddel dat speciaal is geprogrammeerd om de kleinste gemene deler te achterhalen voor breuken met verschillende of ongelijke noemers.

  1. Typ twee of meer cijfers in het vak. Deze getallen moeten breuken, gehele getallen of gemengde getallen zijn en mogen worden gescheiden door komma’s. De nummers kunnen worden gekopieerd uit een tekstdocument of een spreadsheet;
  2. Rekenmachine met gemeenschappelijke noemer geeft het LCD-scherm van twee of meer verschillende of ongelijke noemers van breuken.

Invoer: twee of meer breuken, gehele getallen of gemengde getallen;
Uitvoer: de kleinste gemene deler is een geheel getal.

De gemene deler calculator bepaalt de kleinste gemene deler als het kleinste gemene veelvoud van twee of meer gehele getallen met behulp van de priemfactorisatie.

Wat Is De Kleinste Gemene Deler?

Om ongelijke breuken te vervangen door gelijkwaardige breuken, is het nodig om een ​​gemene deler te vinden. Een probleem bij het vinden van de gemene deler van twee of meer breuken is hetzelfde als het probleem bij het vinden van het kleinste gemene veelvoud (LCM) van de noemers van deze breuken. Als de noemers van de gegeven breuken gelijk zijn aan elkaar, dan is de LCD van deze breuken de noemer van deze breuken.
Als een getal een veelvoud is van twee of meer gehele getallen, wordt het een gemene veelvoud genoemd. De kleinste van de gemene veelvouden van een reeks gehele getallen wordt de kleinste gemene veelvoud (LCM) genoemd.

Hoe Vind Ik Een LCD?

Om het LCD-scherm te vinden, zetten we eerst alle gehele getallen en gemengde breuken om in breuken. Dan vinden we de LCM van de noemers. Het resultaat is het LCD-scherm en elke breuk moet worden geschreven als een equivalente breuk met hetzelfde LCD-scherm.

Bij sommige problemen is het nodig om algebraïsche uitdrukkingen te evalueren. Deze problemen kunnen worden opgelost door de kleinste gemene deler van twee of meer rationele uitdrukkingsbreuken te vinden. De kleinste gemene deler van rationele uitdrukkingen breuken 14xy14xy en 12x2y12x2y is bijvoorbeeld 4x2y4x2y. Over het algemeen kan de kleinste gemene deler een getal, een variabele of een combinatie van getallen en variabelen zijn. Raadpleeg de LCM-calculator om LCM twee of meer getallen te vinden. Hier laten we zien hoe we de LCD van 45,68,1311,21045,68,1311,210 kunnen vinden met behulp van de priemfactorisatie. Daarom is het nodig om de LCM (5, 8, 11, 10) te vinden.

Omdat elk geheel getal groter dan 1 uniek in priemgetallen kan worden verwerkt, krijgen we:
5 = 5 = 518 = 2 × 2 × 2 = 2311 = 11 = 11110 = 2 × 5 = 21 × 515 = 5 = 518 = 2 × 2 × 2 = 2311 = 11 = 11110 = 2 × 5 = 21 × 51 Door vermenigvuldiging de grootste macht van 2, 11 en 5 vormen deze factorisaties, de LCM van 5, 8, 11, 10 is gelijk aan de LCM van 45,68,1311,210,45,68,1311,210. Dit betekent: LCM (5, 8, 11, 10) = 51 x 23 x 111 = 440 = LCD (4/5, 6/8, 13/11, 2/10)

Als we de originele invoer herschrijven als equivalente breuken met behulp van het LCD-scherm, krijgen we de breuken 352440,330440,520440,88440352440,330440,520440,88440 De gemeenschappelijke noemer met stappen toont de volledige stapsgewijze berekening voor het vinden van de kleinste gemene deler van een gegeven reeks getallen: 45,68,1311,21045,68,1311,210 met behulp van de factorisatie in priemgetallen. Geef voor elke andere reeks nummers gewoon de lijst met nummers op en klik op de knop Werk genereren. De leerlingen van de basisschool kunnen deze gemene deler gebruiken om het werk te genereren, de resultaten van het optellen, aftrekken of vergelijken van breuken die met de hand zijn afgeleid te verifiëren of hun huiswerkproblemen efficiënt te doen.

Echte Wereldproblemen Met De Kleinste Gemene Deler

Bij problemen met het optellen, aftrekken of vergelijken van breuken gebruiken we meestal de kleinste gemene deler. Om rationale getallen te vergelijken, gebruiken we bijvoorbeeld het LCD-scherm om ze te herschrijven met een gemeenschappelijke noemer.

Net als bij breuken of gemengde getallen, is het LCD-scherm erg belangrijk bij het werken met rationele uitdrukkingen. Veel situaties uit het echte leven kunnen worden uitgedrukt door twee of meer rationele uitdrukkingen toe te voegen. Het LCD-scherm kan hier dus handig zijn. Het gebruik van het LCD-scherm is ook belangrijk voor het oplossen van enkele rationale vergelijkingen.

LCD- Oefeningsproblemen

Oefenopgave 1:
Zoek de gemeenschappelijke noemer 172172 en 12181218.

Oefenopgave 2:
Drie personen, A, BA, B en CC, schilderen samen een kamer in 5 uur. De persoon AA schildert de kamer alleen in 9 uur. De persoon BB schildert de kamer alleen in 11 uur. Zoek de tijd die de persoon CC nodig heeft om de kamer te schilderen.

De gemeenschappelijke noemercalculator, formule, stapsgewijze berekening, echte wereldproblemen en oefenproblemen zouden erg handig zijn voor basisschoolleerlingen (K-12 onderwijs) om te leren hoe ze het LCD-scherm van twee of meer breuken, gehele getallen of gemengde getallen kunnen vinden. Het kan helpen bij veel wiskundige problemen, vooral bij het optellen, aftrekken of vergelijken van breuken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *