Top 7 Minimalistische Schoenen: Welke Is Het Beste?

De kans is groot dat je al teenschoenen hebt gezien in de sportschool, op straat of zelfs op het werk. Het zijn die sokachtige creaties met individuele zakken voor al je kleine zwijntjes, die tegenwoordig overal opduiken.

Maar schoenen zoals de über-populaire Vibram Five Fingers zijn slechts een klein teken van de veel grotere beweging naar minimalistische of “blote voeten” schoenen.

Zelfs reguliere merken komen in actie en profiteren van het groeiende aantal mensen (vooral hardlopers) dat hun dikke hakken, designer sneakers op de vlucht slaat voor minder beperkende minimalistische schoenen zoals de Nike Free of Merrell Trail Glove. En het is geen wonder …

Recent onderzoek op blote voeten toont aan dat het zwaargevulde schoeisel dat we gewend zijn, ervoor zorgt dat we op een onnatuurlijke manier lopen en rennen, waardoor meer verwondingen ontstaan ​​dan hun slanke tegenhangers. In het begin lijkt het misschien vreemd – meer kussen zou immers minder blessures moeten betekenen, toch? De waarheid is dat het toevoegen van een dikke zool aan de hiel van je schoen een aantal problemen met zich meebrengt:

  1. Dwingt je om op je hiel te landen – je benen zijn geavanceerde schokdempers die in de loop van miljoenen jaren zijn geëvolueerd (let wel, zonder schoenen), maar de hiel is echt gemaakt voor balans en absorbeert de repetitieve schokken van hardlopen niet. De natuurlijke beweging is om naar de voorkant of het midden van je voet te landen (alsof je blootsvoets jogt), zodat je boog- en kuitspieren de kracht van de impact absorberen. Een dikke hak maakt dit bijna onmogelijk.
  2. Verkort uw achillespees – uw typische sneaker is zo ontworpen dat de achterkant van uw voet altijd hoger is dan de voorkant, waardoor een constante neerwaartse helling ontstaat. Dit betekent dat je achillespees altijd lichtjes is ingetrokken en uiteindelijk leidt tot een verkorte pees, waardoor deze veel vatbaarder wordt voor blessures.

Twee Soorten Minimalistische Schoenen

Het uiteindelijke doel van de minimalistische schoen is om bescherming te bieden terwijl je voet toch natuurlijk kan bewegen. Tenslotte lopen en rennen mensen al zo lang als we hier op deze planeet zijn, en ze hebben het redelijk goed gedaan zonder het nieuwste paar supersneakers aan onze voeten.

Dat gezegd hebbende, er is momenteel een overvloed aan minimalistische ontwerpen beschikbaar, maar ze vallen meestal in twee hoofdcategorieën:

  1. ‘Barefoot’-schoenen – ontworpen om zo dicht mogelijk bij een blote voeten-ervaring te komen en toch bescherming te bieden tegen wegresten. Deze schoenen hebben superdunne, flexibele zolen en vallen niet van hiel tot teen. De meeste zijn bedoeld om als handschoenen te passen en hebben vaak individuele pods voor elke teen, waardoor een grotere bewegingsvrijheid mogelijk is.
  2. Minimalistische hardloopschoenen – ergens tussen de ervaring op blote voeten en traditionele hardloopschoenen, deze hebben meestal een enkele, gesloten teen en een iets dikkere zool voor meer bescherming. Hoewel ze niet nul vallen zoals schoenen op blote voeten, hebben deze hybriden nog steeds een minimale afname van hiel tot teen en zorgen ze voor een meer natuurlijke midden- of voorvoetlanding.

Minimalistische Schoenen | Wat Is Het Populairst

Zoals eerder vermeld, is de minimalistische schoenenscene de afgelopen jaren explosief gegroeid. Van grote spelers als Nike en Adidas tot nieuwkomers als Vibram en VIVOBAREFOOT, bedrijven overspoelen de markt met minimalistisch schoeisel. Er zijn veel meer modellen en merken dan ik hier wil bespreken, maar laten we eens kijken naar wat enkele van de populaire namen in het minimalisme te bieden hebben.

VIVOBAREFOOT

VIVOBAREFOOT, geïntroduceerd in 2003, was een pionier in de moderne blootsvoetsbeweging met hun mocassin-achtige schoenen. Een machinale bewerking van Galahad Clark (van de Clarks-schoenenfamilie) en milieuvriendelijke schoenmakers Terra Plana, de originele Vivo heeft een dunne, lekbestendige zool met een niet-beperkende, lichtgewicht body. Snel vooruit naar het heden en VIVOBAREFOOT biedt nu de meest uitgebreide lijn minimalistische schoenen op de markt. Of je nu in de stemming bent voor casual loafers, stevige wandelschoenen of zelfs lichte en sportieve huaraches (hardloopsandalen), je zult zeker iets vinden dat je leuk vindt.

Vibram Five Fingers

Oorspronkelijk bekend als een vooraanstaande fabrikant van rubberen zolen voor wandelschoenen, introduceerde Vibram de Five Fingers Classic in 2006. Prominent te zien in de bijbel van Christopher McDougall over blootsvoets rennen, Born To Run, verlichtten deze tenen snel de minimalistische scène en zijn ze steeds meer mainstream geworden. populariteit sindsdien. In de afgelopen jaren heeft Vibram de markt stormenderhand veroverd en verkoopt nu een werkelijk verbijsterende reeks verschillende soorten Five Fingers. Van de veelzijdige KSO tot de ruige Trek, er zijn stijlen voor elke smaak – zolang je maar een voorliefde hebt voor tenen. Update: BuiltLean beveelt nu Vibram Five Fingers aan.

Merrell Op Blote Voeten

Vorig jaar introduceerde Merrell hun eigen lijn van low-profile, zero-drop hardloopschoenen met een zool die speciaal is ontworpen door hun oude partner, Vibram. De Barefoot Glove-serie is lang niet zo divers als de Five Fingers- of VIVOBAREFOOT-collecties, maar heeft zich al bewezen als een concurrent in de markt, aangevoerd door de strakke Road Glove en de stoere Trail Glove. Hoge kwaliteit, een mooi uiterlijk en een redelijke prijs maken dit een uitstekende keuze voor bijna iedereen.

ZEMgear

Gemodelleerd naar traditionele Japanse tabi, lijkt het ontwerp met split-toe van ZEMgear meer op een ninja-laars dan op een hardloopschoen, maar het genereert veel buzz in de minimalistische gemeenschap. Bekend als een buitengewoon comfortabele, bijna blote voeten-ervaring, houden ze ook goed stand voor weg- of lichte trailrunning en zijn zo flexibel dat je ze als een sok kunt oprollen.

New Balance Minimus

Het oorspronkelijke aanbod van de Minimus-lijn was niet zo trouw aan het blote voeten-ideaal als sommigen hadden gehoopt, maar New Balance wordt nu een serieuze kanshebber op de minimalistische markt. Het nieuwste lid van de familie, de Minimus Zero, heeft een speciaal ontworpen Vibram-zool en een echte drop van 0 mm van hiel tot teen. Hoewel ze restrictiever zijn dan de Five Fingers, Vivo en ZEMgear-schoenen, zijn ze nog steeds erg licht, stijlvol en redelijk geprijsd om ze op één lijn te brengen met Merrell’s Barefoot-lijn.

Nike gratis

Met een iets andere benadering, gebruikt de Nike Free een reeks diepe lengte- en breedtegroeven in de zool om meer flexibiliteit te creëren en elk “blok” zich individueel aan je voet aan te laten passen terwijl deze beweegt. De Free wordt liefkozend ‘marshmallow-schoenen’ genoemd (vanwege de grote witte blokken over de hele zool) en is verkrijgbaar in een groot aantal smaken – van 2,0 tot 7,0 – die bedoeld zijn om het ondersteuningsniveau van elke schoen aan te geven, waar 0,0 zou zijn. blootsvoets lopen en 10.0 zou een traditionele hardloopschoen zijn. Nike Frees heeft ook een crosstrainerlijn, die vergelijkbaar is met de Minimus, maar met meer ondersteuning.

Gevolgtrekking

Of je nu een dierenarts bent van de beweging op blote voeten of net begint, er is nog nooit een beter moment geweest om jezelf in een paar minimalistische schoenen te zetten. Het aantal merken en stijlen dat momenteel beschikbaar is, is echt indrukwekkend en er zijn er nog meer aan de horizon.

Als je echt schoenen wilt vinden die bij je passen, raad ik je aan om Verjaardagsschoenen te bekijken, omdat ze uitgebreide recensies hebben van minimalistische uitrusting en er steeds meer aan worden toegevoegd.

Als je nog nooit op blote voeten of minimalistische schoenen hebt gelopen, begin dan langzaam.3 Je werkt aan spieren die niet veel eerder zijn gebruikt en het is heel gemakkelijk om jezelf te bezeren als je niet oppast. Overweeg om te beginnen met Nike Frees, door te gaan naar de Minimus of Merrill en vervolgens de minst ondersteunende schoenen op blote voeten zoals Vibrams eens te proberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *