Gewichthefgordel: Moet U Er Een Dragen?

Loop een fitnessclub binnen en je zult waarschijnlijk een ‘fitness’-man door de gewichtsruimte zien lopen met een zachte gewichthefgordel om zijn buik. Gewichthefgordels zijn niets nieuws in de fitnesswereld, maar wat de meeste mensen niet beseffen, is dat ze helemaal niet nodig zijn voor gezonde mensen.

In mijn ervaring heb je er waarschijnlijk geen nodig, tenzij je een competitieve powerlifter bent. En als je die man in de gewichtsruimte bent die zich bezighoudt met het opbouwen van enorme spieren en er naakt goed uitziet, dan heb je er zeker geen nodig.

Velen geloven dat een gewichthefriem kan helpen letsel te voorkomen, uw rug te beschermen, kracht te vergroten, uw vorm te verbeteren en u te helpen beter te functioneren – maar dit is allemaal onjuist. Het constant dragen van een gewichthefgordel veroorzaakt in feite problemen omdat het u een vals gevoel van veiligheid geeft, en in sommige gevallen kan het leiden tot onevenwichtigheden in de spieren en verwondingen.

Stuart McGill PhD, auteur van een aantal geweldige boeken over spinale mechanica, merkt op dat motorische en bewegingspatronen worden veranderd door het dragen van een riem, waardoor het risico op letsel toeneemt wanneer de riem niet wordt gedragen.1 Wat meer is, is dat degenen die gewond zijn, het risico lopen een ernstiger letsel bij het gebruik van een riem!

Uw \”innerlijke\” Gewichthefgordel

Uw lichaam is volledig uitgerust met een ‘binnenste’ loodgordel die in de eerste plaats is bedoeld om uw wervelkolom te stabiliseren en letsel aan dat gebied te voorkomen. Je hebt je rectus abdominis (buikspieren) aan de voorkant, interne en externe schuine kanten aan de zijkanten en erector spinae aan de achterkant om er maar een paar te noemen. Ervan uitgaande dat u gezond bent, zouden deze spieren op zichzelf uitstekend werk moeten leveren.

Wanneer u dagelijkse taken uitvoert en goed optilt, moet uw kernspierstelsel alles zijn wat u nodig heeft om uw wervelkolom te ondersteunen. Je bent misschien beperkt in hoeveel gewicht je kunt tillen, maar de hele reden dat je gewichten optilt, is om sterker te worden, toch?

Wanneer En Waarom Een ​​gewichthefgordel Gebruiken

Nu dat spul uit de weg is, gaan we het hebben over wanneer u daadwerkelijk een gewichthefgordel zou moeten gebruiken. Zoals ik al eerder zei, gebruiken powerlifters gordels om ongoddelijke hoeveelheden gewicht op te tillen tijdens de squat- en deadlift-oefeningen en de meeste hebben uitzonderlijk gezonde ruggen. Wat geeft?

Om te beginnen gebruiken de meeste doorgewinterde lifters de band alleen op of boven 90% van hun geschatte of berekende 1RM (rep max). Dit betekent dat ze de riem alleen gebruiken voor hun zwaarste liften tijdens training en competitie en NIET als middel om hun kern te beschermen of te versterken. Voor degenen die nieuw zijn bij powerlifting, kan ik, wanneer ik train, aanraden om de riem op of boven 80-85% van hun geschatte 1RM te gebruiken om aan de riem te wennen en een soepeler lift te hebben.

Het is belangrijk op te merken dat de belangrijkste reden waarom lifters de riem gebruiken, NIET is om letsel te voorkomen, maar om de efficiëntie van hun kernmusculatuur te verhogen om een ​​zwaarder gewicht op te tillen dan zou worden geprobeerd zonder. De riem helpt bij het creëren van extra intra-abdominale druk (IAP) en stabiliseert de romp om knikken van de lumbale wervelkolom te voorkomen.

Hoe U Een Gewichthefriem Op De Juiste Manier Gebruikt

Een veel voorkomende misvatting onder degenen die de gordel correct gebruiken, is dat het de bedoeling is dat je tijdens een lift je buik tegen de gordel ‘duwt’. Dit is contra-intuïtief, omdat dit meestal zal resulteren in spinale flexie – wat de meeste mensen in de eerste plaats proberen te voorkomen.

Aangezien de riem wordt gebruikt om IAP te creëren, moet u deze rond uw buik dragen en niet om uw heupen. Zorg ervoor dat het niet te strak zit, want het kan de bloedsomloop afsnijden en een goede samentrekking voorkomen, maar het past goed.

Om hem tijdens een lift te gebruiken, trekt u hem gewoon stevig aan en vergeet u dat hij er is: gebruik uw core zoals u dat normaal zou doen. Je buikspieren zullen harder werken door alleen de riem te hebben, en dat is precies wat je wilt.

Niet Alle Gewichthefgordels Zijn Gelijk Gemaakt

Voor degenen onder u die zwaar willen trainen en trainen, is het hebben van de juiste uitrusting essentieel. Dit is inclusief een goede gewichthefriem. De meeste commerciële sportscholen hebben er misschien een bij de hand, maar deze zijn meestal slecht gemaakt, lopen taps toe aan de voorkant of zijn gemaakt van nylon. Deze zijn nutteloos omdat ze geen goede ondersteuning bieden rond uw hele buik. Onthoud dat u een IAP wilt creëren, waarbij alle spieren in uw romp betrokken zijn, niet alleen uw rug.

Een goede riem voor gewichtheffen is meestal gemaakt van meerdere lagen stevig leer met een breedte van 10 cm rondom. Het duurt even voordat ze inbreken, maar als je dat eenmaal doet, is het de moeite waard. Het kost je misschien een paar extra dollars, maar je krijgt waar je voor betaalt: een fatsoenlijke riem gaat letterlijk voor altijd mee!

Inpakken

Aan het eind van de dag kan het gebruik van een gewichthefband de voortgang zowel helpen als belemmeren. Het mag NIET worden gebruikt als pleister voor eerder letsel of lage rugpijn. Het kan de bewegingspatronen en spierbalans die nodig zijn voor alledaagse taken afwerpen, dus wees voorzichtig voordat u er een gebruikt om te proberen de kernkracht te verbeteren.

Voor degenen met het doel van ruwe krachttraining zoals een powerlift, mag een riem alleen worden gebruikt voor de zwaarste liften en NIET altijd.Als algemene vuistregel kan een beginner een riem gebruiken wanneer hij meer dan 85% van zijn 1RM optilt en iemand met wat meer ervaring onder zijn riem (bedoelde woordspeling) kan wegkomen door deze alleen te gebruiken op of boven 90% van zijn 1RM .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *