Rekenmachine Voor Optellen Van Meerdere Breuken

De rekenmachine voor het optellen van meerdere breuken gebruikt twee of meer juiste of onjuiste breuken en berekent hun som. Het is een online algebra-tool om de som te vinden in de eenvoudigste vorm van twee of meer goede of onjuiste breuken.

  1. Typ twee of meer breuken in het vak. De noemers van deze breuken moeten niet nul zijn.
  2. De rekenmachine voor het optellen van meerdere breuken geeft de som van twee of meer getallen die worden weergegeven als breuken.
  • Invoer: twee of meer breuken;
  • Output: een fractie in de eenvoudigste vorm.

Regel voor het optellen van meerdere breuken: De som van nn breuken wordt bepaald door de volgende formule

Als alle breuken hetzelfde zijn, b1 = b2 = … = bnb1 = b2 = … = bn:
a1b1 + a2b1 +… + anb1 = a1 + a2 + … anb1, forb1 ≠ 0a1b1 + a2b1 +… + anb1 = a1 + a2 + … anb1, forb1 ≠ 0
Als noemers verschillend zijn:
a1b1 + a2b2 +… + anbn = a1 × LCM (b1, b2, …, bn) b1 + a2 × LCM (b1, b2, …, bn) b2 +… + an × LCM (b1, b2, …, bn) bnLCM ( b1, b2, …, bn), forb1, b2 …, bn ≠ 0a1b1 + a2b2 + … + anbn = a1 × LCM (b1, b2, …, bn) b1 + a2 × LCM (b1, b2, …, bn) b2 + … + an × LCM (b1, b2, …, bn) bnLCM (b1, b2, …, bn), forb1, b2 …, bn ≠ 0waar LCM (b1, b2 …, bn) LCM (b1, b2 …, bn ) Is het kleinste gemene veelvoud van b1, b2 …, bnb1, b2 …, bn.

Hoe Vind Je De Som Van Meerdere Gelijke En Niet-gelijkende Breuken?

Een som van twee getallen is niet afhankelijk van hun volgorde. Met andere woorden, het voldoet aan de commutatieve eigenschap. Een som van getallen is niet afhankelijk van hoe de getallen zijn gegroepeerd. Deze eigenschap wordt de associatieve eigenschap genoemd. Als we met breuken te maken hebben, zijn er twee soorten optellingen:

Als alle breuken als breuken zijn
Als de noemers van breuken gelijk zijn, is hun som de som van de tellers boven de gemene deler. Indien nodig kan het resultaat worden vereenvoudigd. Dit kan algebraïsch worden uitgedrukt: a1b1 + a2b1 +… + anb1 = a1 + a2 +… anb1, forb1 ≠ 0a1b1 + a2b1 +… + anb1 = a1 + a2 +… anb1, forb1 ≠ 0

Als sommige breuken niet gelijk zijn aan breuken

Wanneer noemers van breuken verschillend zijn, is het noodzakelijk om de volgende stappen te volgen om twee of meer van dergelijke breuken op te tellen:

  1. Vind de LCM van noemers;
  2. Herschrijf de breuken over de LCM;
  3. Voeg nieuwe tellers toe;
  4. Het resultaat is de som van tellers over de LCM;
  5. Vereenvoudig het resultaat indien nodig.

Het werk voor het optellen van meerdere breuken met stappen toont de volledige stapsgewijze berekening voor het vinden van de som van vier breuken 27,64,8527,64,85 en 8787 met behulp van de regel voor het optellen van meervoudige breuken. Voor alle andere breuken, voer gewoon twee of meer juiste of onjuiste breuken in en klik op de knop “WERK GENEREREN”. De leerlingen van de basisschool kunnen deze rekenmachine voor het optellen van meerdere gelijke en in tegenstelling tot breuken gebruiken om het werk te genereren, de resultaten van het optellen van twee of meer met de hand afgeleide getallen te verifiëren of hun huiswerkproblemen efficiënt te doen.

Echte Problemen Met Het Gebruik Van Breuken

Het probleem van het optellen van twee of meer breuken doet zich voor in bijna alle domeinen van het leven en de wetenschap.

Oefenproblemen Met Het Optellen Van Meerdere Breuken

Oefenopgave 1: Zoek het getal 5959 dat groter is dan de som van de getallen 137137 en 411411.

Oefenopgave 2: Vind de som van vijf breuken met ongelijke of verschillende noemers 35,27, −18,41135,27, −18,411 en 2323.

Oefenopgave 3: Ann moet in de komende vijf weken dertig boeken lezen. In de eerste week las hij een kwart van de boeken. In de tweede week las hij een derde van de boeken. In de derde week las hij drie boeken. In de vierde week las hij een zesde boeken. Welk deel van de boeken heeft Brad gelezen?

De rekenmachine voor het optellen van meerdere breuken, formule, rekenvoorbeeld (werken met stappen), problemen uit de echte wereld en oefenproblemen zouden erg handig zijn voor basisschoolleerlingen (K-12 onderwijs) om de optelling te begrijpen van twee of meer getallen weergegeven als breuken. Met behulp van dit concept kunnen ze complexe algebraïsche problemen en vergelijkingen oplossen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *